Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2007 00:52 - Ода за таксиметровия шофьор
Автор: arnage Категория: Други   
Прочетен: 2030 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За добро или зло, често ми се налага да пътувам с такси в София. И колкото и редовно да използвам този вид превоз, отново идват моменти, в които се изумявам от манталитета на средностатистическия столичен таксиметров шофьор.

Феномен номер 1:

В София броят на такситата повече от двукратно надвишава броят на такситата в градове с мащабите на Прага например. Още по-любопитното е, че във върхов час да намериш свободно такси е почти толкова вероятно, колкото докато миеш съдовете от канала на мивката да изскочат три златни рибки, хванали се една друга за перките, като в същото това време покрай прозореца ти бодро прелети ято бели лястовички... Интересно... Първо, българинът е известен преди всичко с това, че е беден. Само че въпреки на ден в столицата се движат над 1 000 000 частни автомобила, свободни таксита няма. О.К. - значи българинът не е толкова беден, колкото се изкарва, или поне така стоят нещата в София, а таксиметровите шофьори трябва да са претрупани с работа и съответно финансово обезпечени. Да, ама не - кога за последен път сте видели любезен и усмихнат таксиджия, който с радост да ви заяви, че няма от какво да се оплаче по отношение на доходите си? Факт, има и такива случаи, само че те едва ли формират повече от 1-2 процента от цялата маса.

Феномен номер 2:

Как изглежда мнозинството в този бранш? Или ако не мнозинството, то поне около 50 процента от "гилдията"? Хора с обща култура, равняваща се на тази на средностатистически пепелник, обноски в стил "Я го знам бе, мене не ми требе жокер", хигиена, поразително напомняща на ненаподобимия мирис на казармено помещение и възгледи за работата, които могат да се обобщят като цяло с нещо от рода на "Ти ми дай пари, пък аз ако искам ще те возя". Защо човек трябва да се чувства благодарен, когато Негово Величество Шофьорът бъде така добър да намали музиката до децибели, които не смущават полетите на селскостопанските самолети над северна Гърция, окаже му благоволението сам да избере маршрута си и накрая плати толкова, колкото би трябвало, а не 3 пъти повече? Дали е нормално един шофьор на такси в голям град (в Лондон преди да се вземе сертификат за тази професия се полага изпит, за който кандидатите учат по минимум една година...) да знае имената на общо три улици в него и да бърка булевардите Сливница и Евлоги Георгиев, тъй като по средата и на двата тече река?

Феномен номер 3:

Въпреки че не спират да роптаят срещу държавата, немотията, листните въшки, косопада, преждевременната еякулация, ранната менопауза и безброй други наболели обществени и съвсем не чак дотам обществени проблеми, голяма част от таксиметровите шофьори се изживяват като милиардери, които явно просто са ексцентрици и обичат возят алкохолици и обикновени пияници нощем. Да накараш таксиметров шофьор да измине курс, който според него не е достатъчно "голем", е равностойно на подвиг, но нерядко прекомерно настоятелните опити в тази насока завършват с поне лека физическа травма (за вас, не за някой друг...). Все пак човек няма как да не се почувства наистина специален, след като любезно отвори вратата (всъщност и това е феномен, в нормалните общества едно такси, което е спряло на клиент, просто го качва и го кара накъдето пожелане без по-нататъшни коментари, освен ако има някаква непреодолима причина това да не стане, въпросите "Ще ме закарате ли до еди къде си?" са си основно роден патент) на някой от любимите жълти автомобили, бъде посрещнат с не по-малко учтивото ("Бе кой па ше те вози тебе за некви два лева бе?!")...

Специален летен феномен:

Тези дни навън температурите са над 30 градуса на сянка, и застрашително намаляват числото 40... 80 процента от колите на най-популярната столична таксиметрова компания и може би около половината от всички таксита в София имат климатици. Обааачееее... В поне две трети от случаите климатикът е изключен (не са рядкост случаите, в които по-приказливите представители на този сектор в транспорта споделя гордо, че изобщо е демонтирал "таз пущина"). Защо? Защото пускането на климатика означава повече разходи за гориво. Колко ли? В зависимост от спецификата на конкретния автомобил и горивото, с което се движи, между 1.50 и 3.00 лева на ден... Тоест - стойността на един съвсем не дълъг курс. Един от онези курсове, които ако споменатите субекти не отказваха непрекъснато, щяха да могат да покрият "ужасяващите" 2-3 лева на ден. И да не работят на 60 градуса, ами на 20. И да не докарват клиентите си до първи признаци на топлинен удар... Но на кого пък му пука за тези натрапници - клиентите?

В този ред на мисли не мога да не се изкуша да спомена най-култовата реплика, която съм чувал във връзка с отношението шофьор-клиент, а тя гласеше философското: "Аман от клиенти"...


Тагове:   шофьор,   ода,


Гласувай:
0



1. radostnasanichka - Съгласявам се веднага
20.07.2007 01:32
За феномен номер 1 отдавна съм казала, и повтарям : българите колкото по-добре живеят, толкова повече се оплакват. Покрай такситата и как не може да се намери свободо ми напомни и един приятел как се изцепи веднъж, като си търсехме места по заведенията : "Абе тия българи да ги е**, нали пари нямат за ядене, а всичките са по кръчмите в Петък вечер"
Втора точка даже няма и да я обсъждам, честно казано нямам сили вече да се ядосвам за тая вездесъща заливаща ни простотия.
И другите две точки отговарят на истината, то и колко още може да се изреди по въпроса...
Аз в повечето случаи обаче си слагам розовите очила и не обръщам внимание на такива ми ти работи... Пък и понеже съм момиче, повечето бакшиши ми се хилят и се опитват да ме заговарят. Ха! Усмихвам се и аз, отговарям разсеяно и се взирам през прозорците. То само това ми остава.
цитирай
2. lavandula - браво на теб..
20.07.2007 10:28
поздрави за поста!
цитирай
3. анонимен - klimatika gori
20.07.2007 11:14
minimum 1 l. gorivo na 4as.
za 12 4asa rabota tova sa 24 leva, ne 3!!!
цитирай
4. анонимен - 1,3 Liter a
20.07.2007 11:15
Klimaanlagen im Auto verbrauchen mehr Kraftstoff als allgemein angenommen. An warmen Tagen kann der Spritverbrauch durch die Benutzung der Klimatisierung um bis zu 70 Prozent ansteigen, berichtet das ARD-Magazin "Plusminus" unter Berufung auf Messungen des TÜV Nord und der Schweizerischen Anstalt für Materialprüfung.

Besonders kräftig fällt der Anstieg bei ungeregelten Klimaanlagen in Verbindung mit eher leistungsschwachen Motoren aus. So ergab sich im Stadtverkehr bei hochsommerlichen Temperaturen ein Mehrverbrauch zwischen 1,8 und 5,7 Litern je 100 Kilometer. Auch bei kalten Außentemperaturen steigt der Verbrauch je nach Fahrzeugtyp und Hersteller um bis zu 1,3 Liter an.
цитирай
5. анонимен - Уфф
20.07.2007 11:24
Тука мине не мине седмица и някой се изказва за таксиметровите шофьори. Поне напишете нещо интересно и ново. А като не ви харесва - не използвайте услугата. А за пълните таксита и заведения - София НЕ Е България.
цитирай
6. анонимен - БЪЛГАРИЯ НЕ МЕ ОБИЧА, А АЗ СЪМ ЕБАТИ ПИЧА.
10.08.2007 12:09
КАКВОТО И ДА СИ ГОВОРИМ, ВИНАГИ ПЪТИЩАТАТА СЕ ПРЕПЛИТАТ НА ЕДНО МЯСТО(Е НЕ Е НА БУЛЕВАРД СЛИВНИЦА)
МЯСОТОТО Е БЪЛГАРИЯ.
КРАСИВО, НО ГРУБО.
ПОВЕЧЕ НЕ МИСЛЯ ДА КОМЕНТИРАМ, САМИ ЗНАЕТЕ И СТЕ ДОСТАТАЧНО ИНТЕЛИГЕНТНИ ЛИЧНОСТИ, ЧЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ИМАМ В ПРЕДВИД
цитирай
7. анонимен - Уфф
21.08.2007 09:26
София НЕ Е България. Я иди в Стара Загора и мини по главната улица в работен ден. Всички барчета от двете страни са претъпкани от млади хора, които прекарват почти целия предиобяд пред чашка мътна течност, загледани с празен поглед пред себе си. Те едва ли усещат как бързо тече времето и, докато се обърнат, вече няма да са млади. Тогава ще се оплакват, че някой им е попречил да се реализират в живота, както сега се оплакват, че някой не им дава работа. Въпреки това имат лъскави возила и хвърчат като луди, застрашавайки чуждия, а доста често и своя живот. И нека след това пак да продължим да се жалваме от беднотията си. Няма такъв народ като нашият.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: arnage
Категория: Други
Прочетен: 321171
Постинги: 81
Коментари: 513
Гласове: 4634
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930